rownania kwadratowe wyznaczanie wartości największej i najmniejszej
Rowni: Z prostokątnego arkusza tektury o wymiarach 30 cm i 50 cm należy wyciąć w rogach kwadraty
tak, aby po złożeniu otrzymać otwarte pudełko. Jak dobrać długość boku kwadratów, aby
pole powierzchni bocznej pudełka było największe?
3 lut 18:17
Rowni: jak zapisać równania tylko tyle mi powiedzcie
3 lut 18:39
Eta:
witam narysuj sobie rysunek
zobaczysz wtedy wymiary pudełka
wysokość pudełka to h= x
podstawa to prostokat o wymiarach
a = 50 - 2x ( bo wycięty z obydwu stron ten kwadrat o boku x
b= 30 - 2x podobnie!
teraz Pc(x) = a*b + 2a*x + 2b*x ( bo pudełko otwarte)
podstaw dane z tym x i policz max Pc
to już dasz radę !
nap[isz jaki wynik otrzemałeś (aś)
3 lut 18:53
Eta:
Witam ponownieNie zauważyłam ,że chodzi o pow. boczną ! Sory!
Pole boczne Pb= 2a*x + 2b*x
czyli P(x) = 2*(50 -2x)*x + 2(30-2x)*x
P(x)= 100x - 4x2 + 60x - 4x2 = - 8x2 +160x
x{max} = -160/ -16 bo xw = -b/2a dla f> kwadratowej
czyli x{max} = 10
więc bok kwadratu powinien miec długość 10 cm
3 lut 19:50