granica ciągu
anonim: może mi ktoś pomóc obliczyć granice takiego ciągu.
5 lut 18:09
Basia:
nie twórz już nowych postów; piszę
5 lut 18:38
Basia:
| n−3 | | n+4−7 | | 7 | |
| = |
| = 1− |
| |
| n+4 | | n+4 | | n+4 | |
| | 7 | |
lim = limn→+∞ (1− |
| )2*n*n = |
| | n+4 | |
| | 7 | |
limn→+∞ [ (1− |
| )n]2n = |
| | n+4 | |
| | 7 | |
limn→+∞ [ (1− |
| )n+4−4]2n = |
| | n+4 | |
| | 7 | | 7 | |
limn→+∞ [ (1− |
| )n+4*(1− |
| )−4]2n = |
| | n+4 | | n+4 | |
| | 7 | | 7 | |
limn→+∞ [ (1− |
| )n+4]2n * limn→+∞ [ (1− |
| )−4 ]2n |
| | n+4 | | n+4 | |
pierwsza
| | 7 | |
limn→+∞ [ (1− |
| )n+4]2n = limn→+∞ (e−7)2n = |
| | n+4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limn→+∞ ( |
| )2n = limn→+∞ |
| = |
| = 0 |
| | e7 | | e14n | | +∞ | |
druga
| | 7 | |
limn→+∞ [ (1− |
| )−4 ]2n = |
| | n+4 | |
| | 7 | |
limn→+∞ [ (1− |
| )n ]−8 = |
| | n+4 | |
| | 7 | |
limn→+∞ [ (1− |
| )n+4−4 ]−8 |
| | n+4 | |
| | 7 | | 7 | |
limn→+∞ [ (1− |
| )n+4 * (1− |
| )−4 ]−8 |
| | n+4 | | n+4 | |
| | 7 | | 7 | |
limn→+∞ [ (1− |
| )n+4]−8 * limn→+∞ [ (1− |
| )−4]−8 = |
| | n+4 | | n+4 | |
(e
−7)
−8*1
32 = e
56 a to jest stała
stąd
lim = 0*e
56 = 0
uff ...................
trzeba to sprawdzić, mogłam się pomylić
5 lut 18:55
Trivial:
Skomplikowany ten sposób...
| | n−3 | | −7 | | −14n2 | |
lim( |
| )2n2 = lim(1 + |
| )2n2 = lim exp( |
| ) = [e−∞] = 0. |
| | n+4 | | n+4 | | n+4 | |
5 lut 19:05
Basia:
| | −a*f(n) | |
najpierw udowodnij, że lim(1−an+b)f(n) = exp[ |
| ] |
| | n+b | |
jak mi to udowodnisz to Ci uwierzę
5 lut 19:11
Trivial: | | −7 | |
przecież |
| dąży do zera. |
| | n+4 | |
5 lut 19:13
Trivial:
Nie wiem jak to udowodnić, ale tak jest, bo robiliśmy tą metodą zawsze na ćwiczeniach.
5 lut 19:15
Trivial:
Przez lim będę miał na myśli lim
an→∞
| | 1 | | 1 | | 1 | |
lim (1 − |
| )−an = lim exp[ln(1 − |
| )−an] = lim exp[−anln(1 − |
| )] |
| | an | | an | | an | |
=
Nie wiem czy o to chodziło.
5 lut 19:32
Basia:
niestety nie o to
a matematyk nie ma prawa korzystać z wzoru, którego nie potrafi udowodnić (no wystarczy,
że wie gdzie szukać dowodu)
7 lut 15:47
maturzysta 2011: jezeli występują w granicach przy potędze liczba n∊N to trzeba obejsc w inny sposob granice tak
jak koleżanki i koledzy pomogli
7 lut 15:48
Trivial: Ja nie jestem matematykiem.
7 lut 15:49
Trivial:
Mimo wszystko pokazałem, że sytuacja:
[(1 − 0)
−∞] = e.
7 lut 15:50
Trivial:
Poprawka:
Pokazałem, że sytuacja:
| | 1 | |
liman→∞(1 − |
| )−an = e. |
| | an | |
7 lut 15:52
Basia:
zgoda, pokazałeś, ale w tych przykładach mianownik ≠ ±wykładnik
i dlatego to troszkę za mało
7 lut 15:55
Trivial:
Skoro tak, to:
a oznacza ciąg a
n
b oznacza ciąg b
n
a → 0
b →
∞
| | 1 | |
lim (1 − a)b = lim [(1 − |
| )−1/a]−ab = lim exp[−ab]. |
| | a | |
7 lut 16:03
Trivial:
lim(1 − a)b = lim[(1 − a)−1/a]−ab = lim exp[−ab].
7 lut 16:07
Basia:
no i o to chodziło; widzisz jakie proste
7 lut 16:12
Trivial: Myślałem, że dowód e wystarczy.
7 lut 16:12
Basia:
większość ludzi tego nie zna; dlatego sprowadzam do postaci
"wykładnik = mianownik ułamka"
bo wtedy już raczej oczywiste
7 lut 16:18