rownanie
Agata: rozwiaz rowanie :
3x=2−x√5 moze mi ktos doradzic jak to zrobic?
tak? 3x−2−x√5=0 a pozniej x(3−√5)−2=0 ?
dobrze to zaczęłam?
5 lut 18:07
Eta:
3x
+x
√5= 2
x(3+
√5)=2
| | 2 | |
x= |
| = ........ usuń niewymierność z mianownika |
| | 3+√5 | |
5 lut 18:11
Mila: przy przenoszeniou na drugą stronę zmieniamy znak
3x+x√5=2
x(3+√5)=2
5 lut 18:12
Mila: skończyłaś ? a układ równan zrobiłaś ?
5 lut 18:22
5 lut 19:02
Agata: tak?
5 lut 19:12
Agata: A gdyby byl przypadek:
3x=2+x√5 to wynik koncowy bylby tak sam?
5 lut 19:34
Agata: moglby ktos mi pomoc i odpowiedziec?
5 lut 19:42