nierównosc wielomianowa
miju: Prosze o pomoc w rozwiązaniu nierówności wielomianowej
|x+1|3−3|x+1|2≥0
5 lut 17:27
Gustlik: |x+1|3−3|x+1|2≥0
Podstawiam t=|x+1|
t3−3t2≥0
t2(t−3)≥0
t=0 (2−krotny) v t=3
/
0 /
−−−−−|−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
/ \ / 3
/ \−−−−−−−−−−−/
t€<3, +∞)
Zapis "przedziałowy" przedstawiam jako nierówność i rozwiązuje ją:
t≥3
|x+1|≥3
x=−1+3 v x=−1−3
x=2 v x=−4
−−−−−−−−−| |−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−|−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−4 2
x€(−∞, −4>U<2, +∞)
6 lut 00:42
AndrzejC:
Zapomniałeś o rozwiązaniu dla x=−1
6 lut 00:46
Gustlik: Wszystko jest w porządku. Skorzystałem z interpretacji geometrycznej wartosci bezwzględnej.
6 lut 01:21