zadanie z ciągów
Marta: a)podaj wzor ogolny ciagu arytmetycznego −20, −18, −16
b)podaj wzór ogolny ciagu geometrycznego −20, 10, −5
5 lut 17:21
biedronka: a) r = −18 −(−20)=2
an=−20+2(n−1)
an=−20*q
n−1
5 lut 17:37
kasia: a w przykladzie "a" nie bedzie r=−2 ?
5 lut 17:40
biedronka: nie, ponieważ a1= −20 i jeśli dodasz do tego −2 to drugi wyraz ciągu będziesz mieć −22
−20+(−2)= −20−2=−22
5 lut 17:44
Bogdan:
−20, −18, −16, ...
Wartości liczb rosną czy maleją? Są coraz większe, czy coraz mniejsze?
5 lut 17:48