Zadanie z geografii
Dodo: ,Pomocy

! oto zadanie : Temperatura powietrza w troposferze spada wraz ze wzrostem
wysokości średnio o 0,6 stopni celciusza?100m.Oblicz,jakiej temperatury powietrza może
spodziewać się turysta na szczycie Kasprowego Wierchu (1968 m n.p.m.),Jeżeli W Kuźnicach
(1025 m n.p.m) wynosi ona 16 stopni celcjusza.
3 lut 17:47
Narest:
1968m-1025m=943m
0,6C = 100m
x = 943m
100x=943m * 0,6C
x=5,658C
16C - 5,658C = 10,342 ≈ 10,5C
Odp: Turysta może się spodziewać 10,5 stopni celcjusza.
3 lut 18:42
3 lut 18:57
Dodo: Dzięki za zadanie
3 lut 18:59