trygonometria
czekolada: sin3x+cos3x=√2
5 lut 16:54
bart: 3x przed nawias
5 lut 16:56
czekolada: i co dalej?
5 lut 16:57
bart: xD
5 lut 16:58
czekolada: czyli 3x=p{2] ? czy jak?
5 lut 16:59
Bogdan:
No
bart − zaszalałeś

. a co wpiszesz w nawias?
5 lut 17:09
czekolada: czyli jak to zrobic

?
5 lut 17:28
ICSP: Wzory na sumę katów i różnicę kątów chyba trzeba zastosować?
5 lut 17:39
Bogdan:
| | π | |
sin3x + cos3x = √2 ⇒ sin3x + sin( |
| − 3x) = √2 |
| | 2 | |
| | π | | π | | √2 | | π | |
2sin |
| cos(3x − |
| ) = √2 ⇒ 2* |
| cos(3x − |
| ) = √2 |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | |
Spróbuj dokończyć, podaj wynik.
5 lut 17:46
czekolada: nie wiem dokladnie o co chodzi od tej drugiej linijki, skad sie to wzielo...
ja zaczelam robic tak :
sinx(3cos
2x−sin
2x)+cos(cos
2x−3sin
2) =
√2
3cos
2xsinx−sin
3x+cos
3x−3sin
2xcosx=
√2
cos
3x−sin
3x=
√2
(cosx−sinx)(cos
2x+cosxsinx+son
2x)=
√2
i nie wiem co dalej o ile w ogole to jest dobrze

korzystalam ze wzorow zamieszczonych w
tablicach
10 lut 13:46
czekolada: 
?
10 lut 13:57
czekolada: 
?
10 lut 14:06
czekolada: ?
10 lut 15:12