sx
xmen: Sprawdź czy liczba a = √(2-3√3)2 + √(5-√7)2 - 2√7 jest liczbą wymierną, i
podaj jej najprostsza postac.
3 lut 17:41
Eta:
witam! √ a2 = a
czyli
2-3√3 + 5 - √7 - 2√7 = 7 - 3√3 - 3√7
więc niewymierna!
3 lut 17:45
xmen: wydawało mi sie ze √a2 = |a|
3 lut 17:51
Eta:
Masz racje Xymen!

więc popraw to zadanko!
3 lut 17:54
Eta:
I 2 - 3√3 I + I 5 -√7 I - 2√7
- 2 +3√3 + 5 - √7 - 2 √7 = 3 +3√3 - 3√7
teraz ok! sorry! myśle nie mam dzisiaj spowolnione!
Cieszę się,że myślisz poprawnie ! i pytasz ! i słusznie !
3 lut 17:58