Proszę o pomoc. Wyznacz ekstrema i monotonicznosć
radek:
f(x)=2x2+10x+13/e2x
5 lut 15:23
Trivial:
Było już z miliard takich zadań na forum.
0. Określasz dziedzinę.
1. Liczysz pochodną i określasz dziedzinę pochodnej.
2. Przyrównujesz do zera i takie tam.
3. Zapisujesz odpowiedź.
5 lut 15:28
radek: ogolnie umiem ekstr i monotonicznosc liczyc ale nie czaje jak mam to e2x w mianowniku . nie
czaje pkt 0 i 1 jak zrobic w tym przypadku
5 lut 15:30
bart: dziedzina
e
2x≠0
czyli x≠0
D∊R\{0}
5 lut 15:32
bart: ma byc e
2x czy e
2x ? bo nie chce zrobic, zebys pozniej mi napisal ze jednak inaczej
5 lut 15:33
radek: to wystarczy policzyc pochodna licznika i przyrownac do zera itd
5 lut 15:34
radek: e2x
5 lut 15:34
radek: sorki e do potegi 2x
5 lut 15:35
Trivial:
| | 2x2+10x+13 | |
Obawiam się, że f(x) = |
| |
| | e2x | |
5 lut 15:39
radek: Trivial dokladnie tak jak napisales
5 lut 15:40
bart: (e
2x)'=2e
2x a z licznikiem sobei dasz rade
5 lut 15:42
radek: a wzor mowi ze (ex)"=ex
5 lut 15:48
Trivial:
D
f = R.
| | e2x[(4x + 10) − 2(2x2 + 10x + 13)] | | 4x+10−4x2−20x−26 | |
f'(x) = |
| = |
| = |
| | e4x | | e2x | |
D
f' = R.
f'(x) > 0 ⇔ −4x
2−16x−16 > 0 /:(−4)
x
2 + 4x + 4 < 0
(x+2)
2 < 0
Funkcja maleje w całej dziedzinie, brak ekstremów.
5 lut 15:48
bart: no ok.. ale (e
kx)'=ke
kx
Trivial i wlasnie skad 2 a nie 2e
2x ?
5 lut 15:51
radek: moglby ktos podac rozwiazanie bo nie dosc ze nie czaje za bardzo takich przykl to nawet jak
policze to nie wiem czy mi dobrze wyszlo
5 lut 15:51
radek: dzieki Trivial
5 lut 15:52
bart: spadaj
5 lut 15:52
radek: moglbym prosic jeszcze o ten przykl. f(x)=8x2−4x−1/e4x
5 lut 15:58
Trivial: bart, to magia.

Wyłączyłem po prostu e
2x przed nawias.
5 lut 16:04
bart : Ojaaa
5 lut 16:04