prosze o pomoc
k: nie mogę tego obliczyć prosze o pomoc
| x3+x2−5x+3 | | 1 | |
| * |
| = |
| x−1 | | X2+2X+1 | |
W DRUGIM UŁAMKU W MIANOWNIKU Δ u mnie wynosi 0,wiec policzylam miejsce zerowa które = −1.
DZ x∊R\{−1}
no i ogółem pozniej zapisalam to wszystko tak:
| x(x2+x−5)+3 | | 1 | |
| * |
| |
| x−1 | | (x+1)2 | |
nie wiem co dalej mogę tu zrobić...
5 lut 15:09
bart: x
3+x
2−5x+3 mozesz podzielic prze x−1 wtedy sie skroci z mianownikiem i zapewne da sie cos
jeszcze dalej skracac
5 lut 15:15
Trivial:
D = R \ {−1, 1}
Zauważ, że x = 1 spełnia równanie: x
3+x
2−5x+3 = 0.

Dzielimy Hornerem:
| x3+x2−5x+3 | | 1 | | (x−1)(x2+2x−3) | | 1 | |
| * |
| = |
| * |
| = |
| x−1 | | x2+2x+1 | | x−1 | | x2+2x+1 | |
| | x2+2x+1 − 4 | | 4 | |
= |
| = 1 − |
| . |
| | x2+2x+1 | | (x+1)2 | |
5 lut 15:18
Trivial: bart, czy ty zawsze musisz być te 3 min szybszy?
5 lut 15:19
k: ale ja jestem na podstawie i pani nie wprowadzala tego schematu

wiec nie bardzo wiem czy
moge tak to rozwiazac,a sa jakies inne sposoby czy tylko ten?
5 lut 15:21
Trivial: Możesz podzielić normalnie, bez Hornera, nie ma to znaczenia.
5 lut 15:21
k: okej,dzięki wielkie
5 lut 15:22