nierówność
Moro: Rozwiąż nierówność:
|x| + √x2-2x+1 ≤ 2 - x
|x| + x - 1 ≤ 2 - x
|x| + 2x ≤ 3
dla x < 0
x ≤3
dla x≥0
3x≤3
x≤1
Rozwiązanie: x ≤ 1
Może ktoś sprawdzić czy dobrze?
3 lut 17:34
Mickej: zle jak byk dlatego ze
√x2-2x+1=√(x-1)2=|x-1|
3 lut 17:41
Mickej: no ale prawie miałeś dobrze
3 lut 17:41
Eta:
Nie! √x2 -2x +1 = I x-1 I czyli miejsca zerowe pod modułami to x= 0 i x=
1
rozwaz teraz przedziały
x€ ( -∞, 0) x€ < 0, 1) x€ <1,∞)
rozwiąż nierówność wdla kazdego przedziału
wybierając cz. wspólną i jako odp; podaj sume każdego rozwiazania!
3 lut 17:42