prawdopodobienstwo
ulaPa: rzucamy 4 razy kostka do gry. jakie jest prawdopodobienstwo ze co najmniej dwa razy wypadnie
liczba oczek wieksza od czterech?
Ω = 64 = 1296
liczby większe od 4 to 5, 6. czyli 2
czyli A = 2 *4 (bo cztery razy rzucamy kostka?) .. ? źle rozumuje, prawda?
5 lut 14:25
ulaPa: hej
5 lut 14:55
Karolina: najlepiej by było policzyc to z przeciwnego. Wtedy bierzemy pod uwage prawdopodobiensto ze
wieksza od 4 wydanie raz lub wcale. (P(A')) I tych mozliwosci mamy 4! najlepiej to widac na
drzewku. czyli P(A')= 4/1296
a P(A)=1−P(A')
5 lut 15:28
Karolina: ale nie wiem czy omego jest dobrze policzona jezszcze
5 lut 15:31
malyna: hmmm..
5 lut 15:34
ulaPa: cięzko..
5 lut 15:35
Karolina: chociaz powinno byc dobrze a masz odpowiedz do tego
5 lut 15:39
Godzio: Ja bym to jednak tak zrobił:
Pierwszy przypadek:
Pierwszy rzut: {1,2,3,4}
Drugi rzut: {1,2,3,4}
Trzeci rzut: {1,2,3,4}
Czwarty rzut: {5,6}
⇒ 4 * 4 * 4 * 2 = ...
Drugi przypadek:
Pierwszy rzut: {1,2,3,4}
Drugi rzut: {1,2,3,4}
Trzeci rzut: {1,2,3,4}
Czwarty rzut: {1,2,3,4}
⇒ 4 * 4 * 4 * 4 = ...
| | 43 * 2 + 44 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| |
| | 1296 | |
5 lut 15:43
Karolina: jest dobrze. i wtedy P(A)=1292/1296=323/324
5 lut 15:43
ulaPa: odp:
P(A) = 1127
5 lut 15:43
Godzio:
Możliwe że pierwszy przypadek trzeba przemnożyć przez 4 bo {5,6} może być w 1 2 3 lub 4 rzucie
ale tego nie jestem pewien
5 lut 15:44
ulaPa: | | 912 | |
P(A)= |
| po skróceniu przez 48 = 1927 |
| | 1296 | |
czyli dalej nie tak.. hm
5 lut 15:48
Godzio:
Dobra czyli wyjdzie jednak że w każdym rzucie może {5,6} wypaść
| | 44 * 2 + 44 | | 3 * 44 | | 2 | | 16 | |
P(A') = |
| = |
| = 3 * ( |
| )4 = |
| |
| | 64 | | 64 | | 3 | | 27 | |
5 lut 15:49
ulaPa: wyszło, super
5 lut 15:53
ulaPa: ma jeszcze jedno pytanie...
jak tam jest 44 to chodzi o .. ?
o to że rzucamy 4 razy razy.. ? mogę wyjasnienie
5 lut 16:00
Godzio: Już tłumaczę
5 lut 16:11
Godzio:
Najpierw dopuszczamy możliwość że będzie tylko raz wypadnie liczba większa od 4:
I rzut: {1,2,3,4} −− 4 możliwości
II rzut: {1,2,3,4} −− 4 możliwości
III rzut: {1,2,3,4} −− 4 możliwości
IV rzut: {5,6} −− 2 możliwości −− ten przypadek może wystąpić w 4 rzutach, albo pierwszy
albo drugi albo trzeci albo czwarty
Więc tutaj mamy: 4 * 4 * 4 * 2 * 4 możliwości = 44 * 2
Teraz sprawdzamy ile jest możliwości nie wypadnięcia żadnej liczby większej od 4:
I rzut: {1,2,3,4} −− 4 możliwości
II rzut: {1,2,3,4} −− 4 możliwości
III rzut: {1,2,3,4} −− 4 możliwości
IV rzut: {1,2,3,4} −− 4 możliwości
Więc tutaj jest: 4 * 4 * 4 * 4 = 44 możliwości
5 lut 16:14
ulaPa: dziękować

5 lut 17:19
alanw: Rozważając cztery rzuty, interesuje nas suma prawdopodobieństw dla przypadków, gdy przynajmniej
dwa razy wypadnie liczba oczek większa od czterech. Rozwiązanie tego zadania wymaga
zastosowania wzoru na prawdopodobieństwo sumy zdarzeń i kombinacji. Nie zapomnij, że rozrywka,
tak jak w
https://888starz-polska.com/aplikacja/ również opiera się na prawdopodobieństwie i matematyce, ale pamiętaj o umiarze
i odpowiedzialnym graniu
26 mar 10:45
gracz:
Powodzenia, graj .....................

i nie zaśmiecaj forum

!
30 lis 22:02