Oblicz pola wielokątów o podanych wierzchołkach
Dawid: a) (-3,-1) (5,-1) (1,4) (-2,4)
b) (-1,4) (-1,-2) (2,2) (2,6)
3 lut 17:20
Dawid: Jak to obliczyć


?
3 lut 17:30
Eta:
Witam ! zaznacz te punkty w układzie współrzednych!
zobaczysz jaki to czworokąt! (trapez)
h= 5 długość podstaw oblicz ze wzoru na długość odcinka
i P= ( a+b)/2 * h
Podobnie drugie! zobacz jaki czworokat otrzymasz!
3 lut 17:37
Dawid: Dzięki Eta
3 lut 17:48
Eta: Już wiesz ? jak to obliczyć?
3 lut 17:50
Dawid: Na razie myślę, ale nie za bardzo wychodzi, nie wiem jak te pola obliczyć
3 lut 17:54
Eta:
w trapezie to po kratkach możesz policzyć

długości podstaw! a= 8 b= 3 h= 5 ( widac to z rys. )
3 lut 18:00
Dawid: w zadaniu a) wynosi 27,5 a w b)15 mimo że mam wyniki w podręczniku nie wychodzi

:(::(
3 lut 18:00
Eta: Ok! za moment! może być ?
3 lut 18:03
Eta:
No i tak wyjdzie w zad a)
bo P= ( 3+8)/2 *5 = 11/2*5 = 55/2 = 27,5
3 lut 18:06
3 lut 18:07
Dawid: może być czekam Dzięki
3 lut 18:09
Eta:
Witam ! w b) też jest ok! P= 15
bo jak zaznaczysz ten czworokat to zodaczysz że składa sie z trapezu i trójkata
prostokatnego!
podstawy trapezu sa równoległe
i mają długośći ta po lewej stronie a = 6 po prawej b= 2
h= 3
dla trójkata prostokatnego widzisz ! a = 3 h= 2
czyli P= Ptr + PΔ
Ptr= ( 6 +2)/2 *3= 4*3 = 12 PΔ= 3*2/2 = 3
więc odp; P{czw} = 15
3 lut 18:13
Dawid: w b) wyszedł mi czworokąt o bokach 3,5cm ;4cm ;5cm; 6cm co dalej


Jak obliczyć
pole?
3 lut 18:39
3 lut 18:44
Eta: OK!

cieszę się ,że chociaż rozumiesz!
3 lut 18:45