4 niewiadome
hosanna: jak mam rozwiazac ten układ równan zadomymi czterema niewi bo próbuje i nie chce mi wyjsc
a=b+7r
a*q=b+34r
a*q2 =b + 142r
a +a*q+a*q2=567
5 lut 13:46
hosanna: ?
5 lut 13:51
hosanna: to znaczy jak doprowadzic do takiej postaci q2 − 5q +4=0
5 lut 14:02
ICSP: Może daj lepiej treść tego zadania z ciągów.
5 lut 14:03
hosanna: trzy liczby tworzą ciąg geometryczny.liczby te są jednoczesnie ósmym,trzydziestym piątym i sto
czterdziestym trzecim wyrazem pewnego ciągu arytmetycznego.wyznacz te liczby jesli wiadomo ze
ich suma jest równa 567.( w ksiazce w odpowiedzi jest wlasnie taki uklad równan jak powyżej i
wiem jak do niego dojsc ale nie wiem jak dojsc do posatci q2 − 5q +4)
5 lut 14:08
ICSP: Ja bym najpierw wyłączył a z ostatniego równania i wstawił je do pozostałych równań.
5 lut 14:16
hosanna: próbowałem didocznie gdzies jeszce indziej sie myle

a tobie wyszło?
5 lut 14:20
hosanna: widocznie
5 lut 14:20
ICSP: Licze i cos mi zaczyna wychodzić.
5 lut 14:24
hosanna: yhym
5 lut 14:26
ICSP: Wyszło
5 lut 14:27
hosanna: to gratuluje heheh



:
5 lut 14:28
ICSP: Jak już mówiłem. Najpierw liczysz a i wstawiasz do każdego z innych równań. Później wyznaczasz
b i wstawiasz. Na koniec wychodzą ładne liczby przy r tzn. 135 i 27. Przynajmniej mi takie
wyszły. Wtedy podzieliłem pierwszej przez 5 i otrzymałem po 27r. Przyrównałem poskracałem
567(nie ruszone od początku). I wyszło.
5 lut 14:32
Trivial:
(1) a = b + 7r
(2) aq = b + 34r
(3) aq
2 = b + 142r
(4) a + aq + aq
2 = 567
Wstawiamy wszystko do równania numer (4):
b + 7r + b + 34r + b + 142r = 567
3b + 183r = 567 / :3
b + 61r = 189 → b = 189 − 61r
Wstawiamy do poprzednich równań:
(1) a = 189 − 54r
(2) aq = 189 − 27r
(3) aq
2 = 189 + 81r
Dzielimy równanie (3) przez (2):
| | 189 + 81r | | 7 + 3r | |
q = |
| = |
| |
| | 189 − 27r | | 7 − r | |
A także równanie (2) przez (1):
| | 189 − 27r | | 7 − r | |
q = |
| = |
| |
| | 189 − 54r | | 7 − 2r | |
czyli:
(7 − r)
2 = (7 − 2r)(7 + 3r)
49 + r
2 − 14r = 49 + 21r − 14r − 6r
2
7r
2 − 21r = 0/:7
r(r − 3) = 0
r = 3 lub r = 0
q = 1 lub q = 4
5 lut 14:33
Trivial: Pewnie mój sposób dookoła świata, no ale cóż.

Wyszło.
5 lut 14:33
ICSP: Trival jak zwykle coś genialnego

. MI to zajęło dwie strony w zeszycie. Może odpowiedziałbyś
na moje pytanko?
5 lut 14:34
Trivial: Tzn.?
5 lut 14:35
hosanna: dzięki

mi tez wlasnie wyszłoD:

5 lut 14:37
ICSP: Zastanawiam sie czy w trójkącie sferycznym sinus może mieć więcej niz 1.
5 lut 14:39
Trivial: Nie miałem jeszcze tak zaawansowanej geometrii.

Ale pewnie nie.
5 lut 14:41
ICSP: To kiedyś mi może powiesz

5 lut 14:42
Trivial: Spoko, cały drugi semestr to całki i geometria.
5 lut 14:44
niunia: II dol sie
6 cze 12:30