a
Łukasz: 1. Schody ruchome poruszają się z prędkością 0,8 m/s. Jaka będzie różnica wysokości po czasie
30s, jeśli schody są nachylone względem podłoża pod kątem 30°
2. Robotnik pchał taczkę o wadze 200N siłą 20 N, po jakim czasie osiągnie prędkość 3m/s, jeśli
tarcie wynosi 0,08.
2. Samolot leci na wysokosci 5 km nad ziemia z predkoscia 500km\h
o ile energia potencjalna jest wieksza niz energia kinetyczna tego samolotu
5 lut 13:33
Łukasz:

Z tym pierwszym to nie będzie tak?4
V=0,8
t=30
s=V*t
s=0,8*30=25
sin30st=x/24
1/2=x/24
x=12[m].
Dobrze?
5 lut 13:57
Łukasz: 3)Ep=mgh
h=5000m
Ep=m*9,81*5000=49050
| | 1 | | 8 | | 1 | |
Ek= |
| m*(138 |
| )2= |
| *m*19290=9645 |
| | 2 | | 9 | | 2 | |
Mógłby ktoś sprawdzić czy dobrze?
5 lut 14:56
Łukasz: maly blad, pytanie bylo o ile a nie ile razy , wiec 49500−9645=39855
5 lut 14:58
Łukasz: odswiezam
5 lut 18:21