Fizyka
Łukasz: Fizyka, dosc proste zadania.
1. Obliczyc predkosc i czas ciala zsuwającego sie po rowni pochylej o wysokosci 10m, kat
nachylenia 30stopni
2. 4 chlopków pcha wagon o masie 20t, kazdy z nich dziala sila 450N, sila tarcia wynosi 600,
jaka droge przebedzie wagon w czasie 1min
3. Jaka prace należny wykonać aby wciągnąć windę o masie 6000Nna wysokosc 10m ,a=1,2
5 lut 13:30
5 lut 13:35
bart: 2) F=4*450−600 =1200N
i pod wzor
V=at
5 lut 13:36
bart: a w 3) to co to a=1,2 ? masa w N ?
5 lut 13:38
Trivial: bart, pewnie chodziło o ciężar.
5 lut 13:39
Łukasz: To są zadania z kolokwium. Tak masa w N, a to a to musi byc przyspieszenie. Jesli mozna to
prpsiłbym o wytłumaczenie krok po kroku tych zadan, bo mam z tego poprawke i musze to
zrozumiec. Z gory dzieki .
5 lut 13:41
AC:
Bardzo ciekawe równanie do 1 zadania ułozył Bart.
dla α = 900
dostaniemy
mgh = 0
coś tu chyba nie pasi.
5 lut 19:59