ostroslup
chris: w ostroslupie prawidlwym czworokatnym dlugosc krawedzi podstawy jest rowna 4√2 a krawedzi
bocznej 5 cm oblicz
a)wysokosc tego ostroslupa
b)wysokosc sciany bocznej poprowadzona na krawedz podsatwy
c)odleglos spodka wysokosci tego ostroslupa od krawedzi bocznej
a)w tym mi wyszlo ze h2 +(4√2)2=5
h2+32=25
h2=32−25
h=√7 a ma wyjsc 3 cm
5 lut 13:28
dero2005:

d − przekątna podstawy
d = a
√2 = 4
√2*
√2 = 8
h − wysokość
h
2 = 5
2 − (
d2)
2
h = 3
a − krawędź podstawy = 4
√2
h
s − wysokość ściany bocznej
(h
s)
2 = 5
2 − (
a2)
2
h
s =
√17
wg trójkąta po lewej stronie
x − odległość spodka wysokości od krawędzi bocznej
x = 2,4
5 lut 14:31