wielomiany
kinia: zad4
jaki stopień ma wielomian,który jest:
a)sumą dwóch wielomianów,z których jeden jest stopnia szóstego a drugi stopnia trzeciego
b)iloczynem dwóch wielomianów stopnia czwartego
Podaj odpowiednie przyklady takich wielomianów
eta jak to zrobic czekam na twoja pomoc
3 lut 16:40
Eta:
Kinia! teraz już powinnaś to wiedzieć!
przy dodawaniu i odejmowaniu
stopień jest
nie większy niż najwyższy stopień wielomianów
wchodzacych w skład sumy lub różnicy
czyli w a) suma ta jest stopnia szóstego!
b) stopnie dodajemy czyli (4+4) = 8
więc jest st. ósmego!
a) przykład ; p(x) = x
6 +2x
3 +3 s(x) = 3x
3 +x
2 - 2
to w(x) = p(x) + s(x)
w(x) = x
6 +2x
3 +3 +3x
3 + x
2 - 2 = x
6 +5x
3 +x
2 +1
W(x) jest stopnia szóstego!
do b) p(x) = x
4 - 2x
2 s(x) = 3x
4 - 6
to w(x) = ( x
4 - 2x
2 )( 3x
4 - 6) = x
8 -6x
4 -6x
6 + 12x
2=
= x
8 -6x
6 - 6x
4 +12x
2 tyle ( już tego dodać nie można!
odp w(x) --- jest stopnia ósmego!
3 lut 16:58
kinia: oki a takie zadanie mi wytlumaczysz
dane są wielomiany P(x)=x2-x i W(x)=2x4-x3+1
a)wyznacz wielomian Q(x)=W(x)-2[P(x)]2 i przedstaw go w postaci uporzadkowanej
b)podaj stopień wielomianuQ(x)
c)wypisz współczynniki wielomianuQ(x)
prosze bo to twoje tlumaczenie rozumiem naprawde
3 lut 17:04