graniastosłup
malapula: pole podstawy graniastosłupa praw. czworokątnego wynosi 100. Pole powierzchni bocznej 68.
Oblicz objętość.
Wiem że √100=10 czyli, tyle ma a. Jak to dalej obliczyc.. Proszę pomoc..
5 lut 13:27
malapula: ej! proszę..
5 lut 13:33
malapula: proszę o pomoc..
5 lut 13:34
malapula: V=1000√2 ?
5 lut 13:40
dero2005:
obliczasz krawędź podstawy a
a = √100 = 10
obliczasz wysokość h
4*a*h = 68 → pole pow bocznej
h = 684*10 = 1,7
obliczasz objętość
V =a2 *h = 170
5 lut 14:06
malapaula: dzieki.. ;0
Po dłuższym liczeniu tez mi tak wyszło
5 lut 16:20