Oblicz prawdopodobieństwo...
nina: W urnie znajduje się 26 losów loterii fantowej, z których 10 jest pustych. Z urny wyciągamy
jednocześnie cztery losy. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wśród wylosowanych losów
a) dokładnie dwa są wygrywające
b) co najmniej jeden jest przegrywający
5 lut 13:10
nina: Pomocyyyyy

5 lut 13:34
nina: Odświeżam
5 lut 14:23
nina: Będę bardzo wdzięczna
5 lut 16:54
nina: Czy ktoś byłby w stanie pomóc mi w z tym zadaniem?
6 lut 16:28
Bogdan:
LOSY PEŁNE LOSY PUSTE | RAZEM
10 16 | 26
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−|−−−−−−−−−−−−
A: 2 2 |
| 4
B': 4 0 |
| | | | 26*25*24*23 | |
|Ω| = | = |
| |
| | | 1*2*3*4 | |
| | | | | | 10*9 | | 16*15 | |
A − 2 losy pełne, |A| = | * | = |
| + |
| |
| | | | 1*2 | | 1*2 | |
B − co najmniej jeden los pusty,
| | | | | | 10*9*8*7 | |
B' − wszystkie losy pełne, |B'| = | * | = |
| * 1 |
| | | | 1*2*3*4 | |
P(B) = 1 − P(B')
6 lut 16:42
nina: Dziękuje bardzo
6 lut 16:44