granice
bh: | | n2+2 | |
oblicz granice ciągu ( |
| )n2 |
| | 2n2+1 | |
5 lut 13:00
bh: wie ktoś jak to policzyć
5 lut 13:01
Trivial: Granica to 0.

Nawet nie trzeba liczyć.
5 lut 13:02
bh: no właśnie że nie bo ma wyjść e do potęgi 32
5 lut 13:06
Trivial: To jest błąd w odpowiedziach, albo źle przepisane.
5 lut 13:10
maciej: no nie, wiem jak dla mnie to jednak e do 3/2 (przy zalozeniu ze granica jest do inf i wykladnik
potegi to n2)
5 lut 13:18
5 lut 13:18
bh: nom też mi się wydaję że nie ma błędu w odpowiedziach tylko nie wiem jak to obliczyć żeby mi
taki wynik wyszedł...
5 lut 13:19
Trivial: Nie ma opcji, żeby wyszło coś innego niż 0.
5 lut 13:20
bh: w sumie jeśli wyciągne n
2 przed nawias to było by 1/2 do
∞ i by wynikało że granica wynosi o
ale czy tak można
5 lut 13:22
Trivial:
| | 1 | |
Wyrażenie w podstawie dąży do |
| . |
| | 2 | |
[(
12)
∞] = 0.
5 lut 13:22
bh: nom właśnie też do tego doszłam

ok dzięki
5 lut 13:25
maciej: z ciekawosci, jak
wyjasnic sprzecznosc ze wzorem lim(1+an)
1/an =e

?
5 lut 13:27
Trivial: sprzeczności nie ma.
5 lut 13:30
Trivial:
| | 1 | |
Wzór limn→∞(1+ |
| )an = limn→0(1+an}1/an = e możemy użyć tylko, gdy mamy 1 |
| | an | |
plus coś do dąży do zera w podstawie.
5 lut 13:33
maciej: ze granica jest 0 to sie przekonalem (policzylem numerycznie dla bardzo duzych liczb))
wzor na e zaklda tylko ,ze lim an = 0 i to jest spelnione,
dalej z zasad algebry wynika wiec e do 3/2
musi byc w takim ukladzie blad (dla mnie nieoczywisty) w rozumowaniu (gdzie

)
5 lut 13:33
maciej: po przekształaceniu mamy
(1+3/(2n2+1))n2
lim 3/(2n2+1)=0 czy gdzies pomylka)
5 lut 13:36
Trivial:
Poprawka, w tych wzorach powinno być:
lim
an→0(1+a
n)
1/an = e
| n2+2 | | 2n2+1−n2+1 | | −n2+1 | |
| = |
| = 1 + |
| . |
| 2n2+1 | | 2n2+1 | | 2n2+1 | |
| | −n2+1 | |
Wyrażenie |
| nie dąży do 0.  |
| | 2n2+1 | |
5 lut 13:37
Trivial:
Ale takie rozumowanie w ogóle nie jest potrzebne.
Do e dążymy tylko wtedy, gdy mamy sytuację [1
∞].
5 lut 13:40
maciej: dobra wiem gdzie popelnilem blad
5 lut 14:01