STEREOMETRIA
sznajder: Witam, potrzebuje pomocy mianowicie chodzi o zadanie 1 i 2 z obu grup... Z góry dziękuję
za wszelką pomoc..
http://uploadfile.org/download.php?id=xKFzP20U9DVWUoyjs4y3
http://uploadfile.org/download.php?id=tuTODku33zYl7A8Afq9r
3 lut 16:37
sznajder: podałem linki ze względu na obecność rysunków.. znajdzie się ktoś życzliwy.. ?
3 lut 17:48
sznajder: potrzebuję te zadania koniecznie na jutro więc jak znajdzie się chętny/a.. To byłbym
bardzo bardzo wdzięczny.. pozdrawiam
3 lut 22:13
sznajder: żeby ktoś nie musiał ściągać to podaje linki bezpośrednio do zadań:
grupa A
http://img12.imageshack.us/my.php?image=dsc00541jx3.jpg
grupa B
http://img11.imageshack.us/my.php?image=dsc00543jq4.jpg
Przypominam, że chodzi mi tylko o zadanie 1 i 2.. Liczę na was:(
3 lut 23:01
Spike: W pierwszej grupie Zadanie A przykład A. Tylko musisz nad nim pomyśleć jeszcze bo gdzieś
jest błąd w myśleniu albo obliczeniach...
Graniastosłup prawidłowy, skoro tak to podstawą jest figura foremna, tutaj czworokąt,
więc ten czworokąt to kwadrat.
Dorysuj sobie drugą przekątną d od wierzchołka łączącego x i h do przeciwległego
wierzchołka.
Dorysuj też przekątną (powiedzmy "y") na podstawie. Łatwo wtedy zauważyć trójkąt
prostokątny...
h2+y2=d2
152+y2=172
225+y2=289
y2=289-225
y2=64
y=8- przekątna podstawy
Z wzoru na przekątną podstawy kwadratu mamy
8=a√2
a=4√2
I tutaj błąd albo coś, bo nie wychodzi mi całkowita liczba jako x
(4{2})2+152=x2
32+225=x2
257=x2
x={257}
3 lut 23:26
Spike: (4√2)2+152=x2
32+225=x2
257=x2
x=√257
Końcówka, dopiero zauważyłem, że źle wpisałem
3 lut 23:27
Spike: B jest z funkcji z trygonometrycznych więc zakładam że wszystko z zaokrągleniami robicie.
h i H tworzą 2 boki trójkąta prostokątnego, więc fragment prostej pod nimi ( niech będzie
x) ma
h2+x2=H2
352+x2=372
x2=144
x=12
x to 1/3 całej prostej, więc jej reszta (2x) ma 24 cm
masz drugi trójkąt prostokątny, znasz znów jego 2 boki, krawędz nazwę f
242+352= f2
f2=1801
f≈42,5
teraz ze wzorów na funkcje trygonometryczne, ja użyłem na tangens
tgα=a/b, gdzie a= 35, a b=24
tgα≈1,46
tgα=1,46 dla α≈34*
3 lut 23:48
Spike: A zadania z siatkami są na wyobraźnię

Trzeba "tylko" umieć to to narysować jako
normalny rysunek, bo zastosowanie wzoru to już banał.
3 lut 23:51
sznajder: Dzięki wielkie

Z matmy jestem nadzwyczaj zielony więc jeżeli ktoś ma ochotę rozwiązać 2 zadanie to
również z góry dziękuję.. tymczasem dobranoc
3 lut 23:59