funkcje trygonometryczne
adam666: Wyznacz α i β jeśli wiadomo że α,β ∊ (0,π2) oraz sin(α−β)=cos(α+β)=12
Z góry dziękuję
5 lut 12:32
adam666: Sprawdź czy następujące tożsamości są prawdziwe:
sin(α+β)sin(α−β)= sin2α −sin2β
7 lut 13:43
maturzysta 2011: sinus działa od 0 do 45 stopni podstawiaj liczby ktore masz w tabelce
7 lut 13:46
maturzysta 2011: wydaje mi sie ze musi wlasnie Ci wyjsc cosinus
7 lut 13:51
adam666: Nie bardzo wiem o co Ci chodzi... i do którego zadania się odnosisz
7 lut 13:52
adam666: drugie rozwiązałem sam
7 lut 13:56
adam666: znalazłem rozwiązanie:
wyznacz α i β, jesli wiadomo, ze α,β naleza do (0, π/2) oraz
sin(α−β)=cos(α+β)=1/2
sin(α−β)=1/2 i α∈(0, π/2) →→→α−β=π/6
cos(α+β)=1/2 i α∈(0, π/2) →→→α+β=π/3
α−β=π/6
α+β=π/3
−−−−−−−−−
2α=π/6+π/3
2α=π/6+2π/6
2α=3π/6
2α=π/2 /:2
α=π/4
β=π/3−π/4→β=4π/12−3π/12→β=π/12
odp:
α=π/4
β=π/12
pozdrawiam
7 lut 14:01