prawdopodobienstwo
paula: obliczyc prawdopodobieństwo wyrzucenia co najmniej trzy razy orła w czterech rzutach
symetryczną monetą.
mam problem z tym"co najmniej" nie wiem jak liczyć takie zadania, jakby jeszcze to ktoś mógłby
mi wytłumaczyć krok po kroku.
5 lut 12:25
think: co najmniej 3 oznacza że wyrzuci się 3 lub więcej gdyby było 5 rzutów to masz policzyć
prawdopodobieństwo, że wypadną 3 + prawd. że wypadną 4 + prawd. że wypadnie 5
natomiast co najwyżej 3 oznacza że masz policzyć prawd. że wypadło 1 + prawd. że wypadło 2 razy
+ prawd. że wypadło 3 razy.
5 lut 12:28
M4ciek:
Ω = 2
4 = 16
A − (O,O,O,R) , (O,O,R,O) , (O,R,O,O) , (R,O,O,O), (O,O,O,O) = 5
Taka Odp.?
5 lut 12:30
paula: no odpowiedz dobra. tylko skoro mam obliczyc prawdopodobienstwo ze wypadlo 1 raz to jest
116, że wypadło 2 razy to jest 216 i że wypadło 3 razy to jest 316
to razem wychodzi 616
czyli jak nie rozumiem .. a Maciek jakbyś to policzył sposobem pisemnym, bo sa o wiele
trudniejsze zadania gdzie rozpisywanie mija sie z celem
5 lut 12:37
paula: czyli jak wyszło
516 nie rozumiem * zjadłam
5 lut 12:38
paula: think help me
5 lut 12:39
paula: to jak?
5 lut 12:50
think: bo policzyłaś co najwyżej a w treści jest co najmniej

podałam oba terminy żebyś się za 5 minut nie pytała o co chodzi z co najwyżej

co najmniej 3
5 lut 13:12
think: i źle policzyłaś prawdopodobieństwa
dobrze jest tylko dla wypadło raz
dla dwóch to już jest
dla trzech
itd
5 lut 13:14
paula: aaaaa. to już wiem, dziekuje bardzo
5 lut 13:44