Przekątne
R.W.17l: Witam Was

Mam oto takie zadanie:
"Dwa wielokąty mają razem 12 boków i 19 przekątnych. Jakie to wielokąty?"
No i nie wiem jak je zrobić do końca, bo tylko co przychodzi mi na myśl to
n=12=x+y, gdzie x − boki wielokąta 1., y − boki wielokąta 2.
i nic więcej.... czyli w sumie nie mam żadnych pomysłów.
Proszę, pomóżcie!
5 lut 12:09
think: wzory na liczbę boków wielokąta i liczbę przekątnych
5 lut 12:20
think: ajj dowaliłam

masz x−kąt i y−kąt
x + y = 12
| 1 | | 1 | |
| x(x − 3) + |
| y(y − 3) = 19 |
| 2 | | 2 | |
5 lut 12:25
R.W.17l: Dziękuję
think
Tego rozumowania brakowało w moim rozumowaniu

Hmm... podstawiłem do II równania x=12−y i wyszło mi
2y
2−23y+58=0
Δ=65

trochę dziwnie jak na zadanie, czyż nie? Coś nie tak zrobiłem?
5 lut 13:20
bart: no zdupczyc cos musiales
5 lut 13:22
R.W.17l: Ok, zauważyłem bład i wyszło mi
y2−12y+29=0
Δ=28
Tak czy siak to nie będzie wielokąt o wymiernej liczbie boków, wiec źle coś liczę
5 lut 13:23
bart: juz licze
5 lut 13:24
R.W.17l: (12−y)(9−y)+y(y−3)=38
108−12y−9y+y2+y2−3y−38=0
2y2−24y+70=0
y2−12y+35=0
Δ=144−140
teraz wyszlo...
5 lut 13:25
bart: x
2−3x+y
2−3y=38
x
2−3x+(12−x)
2−3(12−x)=38
x
2−3x+144−24+x
2−36+3x−38
2x
2−24+70=0
Δ=16
5 lut 13:27
bart: no tez masz dobrze
5 lut 13:28
R.W.17l: Dziękuję Wam
5 lut 13:30
R.W.17l: co?, a nie 4?
5 lut 13:30
R.W.17l: aa dobra, w drugą stronę

wyszło 7−kąt i 5−kąt,
THANKS. END
5 lut 13:31
think: U welcome
5 lut 13:48