Nierównosc wielomianowa z wartością bezwzględną
miju: Prosze o pomoc w rozwiązaniu nierównosci.
|x3+2x2|−9x−18<0
x=0
x=−2
1. x∊(−∞,−2)
−x3−2x2−9x−18<0
x=2
x∊R−{2} ∪(−∞,−2)→ x∊(−∞,−2)
2.x∊<−2,0>
x3+2x2−9x−18
x=3
x=−3
x=−2
x∊(−∞,−3>∪<−2,3>∪<−2,0>→<−2,0>
3.x∊(0,∞)
x∊(0,∞)−{2}
i biorąc czesc wspolna wszytkich przedziałow wyszło mi x∊<−2,0> a powinno wyjsc x∊(−2,3) prosze
o pomoc
5 lut 12:02
think: |x3 + 2x2| − 9x − 18 < 0
|x2(x + 2)| − 9(x + 2) < 0
x2|x + 2| − 9(x + 2) < 0
gdy x + 2 < 0; x < −2 zostaje:
(x2 + 9)(x + 2) > 0 ⇔ x + 2 > 0 więc rozwiązania to zbiór pusty...
gdy x + 2 > 0, x > −2 zostaje:
(x2 − 9)(x + 2) < 0 ⇔ x2 − 9 < 0 ⇔ x∊....
5 lut 12:35