matematykaszkolna.pl
prawdopodobienstwo paula: ile parzystych liczb pięciocyfrowych można zapisać używając wyłącznie cyfr 1,2 i 8 ? mógłby ktoś wyjaśnić tak krok po kroku ?
5 lut 11:16
ICSP: To może ty mi powiesz cechę podzielności przez dwa?
5 lut 11:43
ICSP: Jeśli masz odpowiedzi to czy wynik to 162?
5 lut 11:58
paula: dokladnie taki wynik. a jak Ci to wyszło?
5 lut 12:04
think: paula z reguły mnożenia...
5 lut 12:06
ICSP: mamy trzy liczby: 1 − nieparzysta 2 − parzysta 8 − parzysta liczba będzie parzysta jeśli na końcu tej liczby stoi cyfra parzysta. Dowolna liczba 5cyfrowa: c1c2c3c4c5 gdzie c1 − jest cyfrą pierwsza c2 − cyfrą druga itd. My mamy 3 cyfry do wyboru. Na pierwszym miejscu mogę postawić wszystkie 3. Na drugim również wszystkie 3. Na trzecim i na czwartym tez po 3. Na piątym mogę postawić dwie ponieważ gdybym postawił 1 nie była by to liczba parzysta. Czyli: 3*3*3*3*2 = ,,,
5 lut 12:07
ICSP: Poprawka błędu z pierwszej linijki. Są to cyfry nie liczby
5 lut 12:08
think: masz 3 liczby na pierwszym, drugi, trzecim i czwartym miejscy liczby pięciocyfrowej mogą być dowolne liczby które wybierasz na 3 sposoby, tylko na piątym miejscu cyfrę można ustawić na 2 sposoby, ponieważ z tych cyfr które Ci podano tylko 2 są parzyste. 3*3*3*3*2 = ...?
5 lut 12:08
paula: dziekuje za pomoc ! ja wiem, ze prawdopodobienstwo jest proste, ale jak nie jest dobrze wytlumaczone to mi nie sposob sie polapac jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI emotka
5 lut 12:13