Dziedzina
Moro: Dla jakich wartości parametru k dziedziną funkcji f(x) = √x2+x+k jest zbiór liczb
rzeczywistych?
Wystarczy takie założenie x2 + x + k ≥0 czy samo >0 ?
i z deltą się bawić?
3 lut 16:26
Eta:
Witam!
1/ x2 +x +k ≥0 i teraz Δ <0 bo cała parabola nad osią OX
bo ramiona do góry i nie może mieć miejsc zerowych
wylicz delte ! za pomocą "k"
i rozwiąz nierówność z "k" <0
podasz wtedy przedział na "k"
( nie licz żadnych x1 i x2 tylko delta! dasz radę ?
podaj co ci wyszło to sprawdzimy!
3 lut 16:33
Moro: Δ=1 - 4k
k>1/4
to wszystko? A delta na pewno <0 a nie ≤0 bo jeśli x2 + x + k ≥ 0 więc może będzie 1
miejsce zerowe? dla Δ=0
3 lut 17:25
Eta:
Słuszna uwaga! Sorry!
3 lut 17:30
Moro: nie szkodzi, dziękuję bardzo za pomoc, czyli odpowiedź k≥1/4
3 lut 17:33
Eta: Tak!

słabo już widzę !
3 lut 17:52