wyznacz i narysuj zbiór A∪B ; A∩B;A\B ;B\A
jarek: A={Ix+3I<2}
B={x2+y2−4x+4y−2≥0}
5 lut 00:00
Basia:
|x+3|<2 ⇔ −2<x+3<2 ⇔ −5 < x < −1
x2+y2−4x+4y−2≥0
(x−2)2−4+(y+2)2−4−2≥0
(x−2)2+(y+2)2≥10
wiesz jakie to figury ?
5 lut 00:05
jarek: okrąg i coś jeszcze tak
5 lut 00:09
Basia:
okrąg S(2,−2) i r=√10 i zewnętrze tego okręgu
druga to część płaszczyzny ograniczona prostymi x= −5 i x= −1 (bez tych prostych)
trzeba to narysować; ważne jest, że √10>3
czyli ten okrąg przetnie prostą x= −1 w punktach A(−1,−1) i B(−1,−3)
to się wylicza rozwiązując układ równań
x= −1
x2+y2−4x+4y−2=0
drugiej prostej oczywiście nie przetnie
5 lut 00:18
jarek: czyli punkty przecięcia x−1 i okręgu są nie zamalowane tak?
5 lut 00:28
Basia:
tak, bo leżą na prostej, a prosta nie należy do pierwszego obszaru
5 lut 00:44
jarek: Dzięki wielkie
5 lut 00:46