matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Z jakich wzorów skorzystać do tej całki?
Adrian:
∫
√
x
ln
x
dx
4 lut 23:45
kachamacha:
przez czesci
4 lut 23:51
Basia:
z całkowania przez części
1
f(x) = lnx f'(x) =
x
2
g'(x) = x
1/2
g(x) =
*x
3/2
3
2
2
x
3/2
J =
*x
3/2
*lnx −
∫
dx =
3
3
x
2
2
*x
3/2
*lnx −
*∫x
1/2
dx
3
3
2
2
2
*x
3/2
*lnx −
*
*x
3/2
3
3
3
2
2
*x
3/2
*[ lnx −
] + C=
3
3
2
2
√
x
3
*[−
+lnx]+C
3
3
4 lut 23:52
Adrian:
Dzięki bardzo
4 lut 23:57