nie rozumiem czegoś w zadaniu
szypi: Mam w tym linku zadanie:
https://matematykaszkolna.pl/strona/2499.html
nie rozumiem dokładnie tego przekształcenia:
to : 2a
2+2−a
2−2a−1 na to: a
2−2a+1
Proszę mi wytłumaczyć te przekształcenie .
4 lut 22:57
szypi: nie rozumiem poniższego zadania
4 lut 22:59
Mila: jezli masz x2 +3x2=4x2 po prostu dodajesz
2a2−a2=2a2−1a2=1a2=a2
2−1=1
4 lut 23:02
ICSP: Czego tu nie rozumieć segregujesz wyrazy o tych samych potęgach i wykonujesz na nich działania
odejmowania dodawania itd.
4 lut 23:03
szypi: pochrzaniło mi się z dodawaniem
4 lut 23:10