FIZYKA !!!!
Tomek: F I Z Y K A
Wiadro z wodą wyciągnięte ze studni kołowrotem utrzymujemy w równowadze, działąjąc na korbę
siłą F o wartości takiej, jak ciężąr pełnego walca kołowrotu. PromieńR korby jest trzykrotnie
większy od promienia r walca. Z jakmi przyspieszeniem będzie spadać wiadro, gdy puścimy korbę.
Pomijamy siły tarcia.
4 lut 22:25
Trivial: To trzeba narysować.
4 lut 22:30
Tomek:
4 lut 22:35
Tomek: wychodzi mi że to przyspieszenie będzie równe 6g... ale to średnio możliwe
4 lut 22:35
Tomek: Moment siły 3r * F = Fn*r , czyli Fn=3F , dalej piszą że F= m(walca) * g , czyli Fn=3*m(w)*g
Po puszczeniu,
E(epsilon) = M/I , czyli Fn * r/ 1/2 mr2 , czyli 3 m(w)*g * r / 1/2 mw *r , czyli 6g = E
4 lut 22:44
Tomek: oo
to wyjdzie przyspieszenie liniowe jeszcze większe... bo a = Er... czyli E=a/r , to a=6gr ...
4 lut 22:46
Tomek: Potrafi mi ktoś pomóc
4 lut 22:46
Trivial:
4 lut 22:49
Tomek: | | Q−Fn | | −2Fn | |
dobra a może tak... ma=Q−Fn, a = |
| , Q= F , Fn =3F , a= |
| |
| | mc | | mc | |
4 lut 22:50
Trivial: Tylko nie wiem co oznacza: ciężar pełnego walca.
4 lut 22:51
4 lut 22:52
Tomek: no

tak było w treści zadania...
4 lut 22:53
Tomek: no ale jeśli chodziło im o to że jest pełnmy w środku to i tak moment bezwładności = 1/2 mr2
..
4 lut 22:54
Trivial: A masz odpowiedź?
4 lut 22:54
Tomek: jak co to jest to problem z książki fizyka matura 2010 ( w późniejszych tez chyba będzie)
operonu, na stronie 37...
4 lut 22:55
Tomek: niestety nie...
4 lut 22:55
Tomek: dali po prostu problem do analizy, przy maszynach prostych ...
4 lut 22:56
Trivial: Niestety średnio wiem o co tu chodzi.
4 lut 22:58
Tomek: no spoko, a to co tam wyżej liczyłem to pierwsze, powinno być dobrze...
4 lut 22:59
Trivial: Czy trzeba tutaj uwzględniać siłę reakcji?
4 lut 23:04
Tomek: nie wydaje mi się... to jest z liceum, i takie zadanie od razu po bryle sztywnej i maszynach
prostych... z repetytorium.
4 lut 23:07
Tomek: | | a | |
no kurde, jak nic wychodzi 6g.... |
| = U{6g}{r) ... |
| | r | |
4 lut 23:11
4 lut 23:12
bart: witam
| | 3 | |
obawiam sie ze I= |
| mr 2  |
| | 4 | |
4 lut 23:22
Trivial:
bart, powiedz o co chodzi w tym zadaniu.

Z moich przemyśleń wynika, że nie ma ono
sensu.
4 lut 23:23
Tomek: a dlaczego tak

już wiem co zrobiłem źle. przecież Fn zmaleje jak puścimy korbę. czyli można
| | Q−Fn | |
z tego znaleść mc = mw*3*r i mam a= |
| jednostki się zgadzają... |
| | mw*3*r | |
4 lut 23:24
bart:

Q−N=ma ale z tresci wynika ze sie one rownowaza

"działąjąc na korbę siłą F o wartości takiej,
jak ciężąr pełnego walca kołowrotu"
Nr=IE
| | 1 | | 1 | |
N=F r=r I= |
| mr2+m( |
| r)2 |
| | 2 | | 2 | |
4 lut 23:30
bart: ale zapewne to jakies bardziej skomplikowane zadanie
4 lut 23:30
Trivial: Jak dla mnie to brakuje tutaj kilku informacji.
4 lut 23:31
Trivial:
I chyba powinno być:
| | 1 | |
I = |
| mr 2 + mr 2  |
| | 2 | |
4 lut 23:33
bart: no bo kolo pewnie robi zadania maturalne i wzial jakis fragment z 5 czy 6 zadan
4 lut 23:34
bart: no racja
4 lut 23:35
Tomek: sorka. Nie wiem dlaczego macie mnie za idiotę... ale nie ważne, przecież mówię: Repetytorium z
fizy 2010 jest napisany PROBLEM : i treść którą wam powyżej przedstawiłem... nie wziąłem tego
z jakiś innych zadań...
4 lut 23:38
Trivial: Ja Cię nie mam za idiotę, ale mimo wszystko twierdzę, że to zadanie jest jakieś dziwne.
4 lut 23:39
Tomek: ok już mam, wychodzi a= 6/7 g dam sobie rękę uciąć
4 lut 23:42
bart: oswiec nas
4 lut 23:47
Tomek: patrzcie:M(masa walca) m− masa wiadra Walec stoi: Q=Fn ,Fn*r=F *3r ,F=Mg, czyli z tego
wszystkeigo mamy Q=3Mg , czyli m = 3M

następnie blebleble wyprowadzamy wzór na
| | 2mg | |
przyspieszenie spadającego wiadra na kołowrocie ... a= |
| po podstawieniu |
| | mw+M | |
4 lut 23:47
Tomek: nie wiem co jarał autor tego, ale normalnie wszędzie są obliczenia przy tego typu zadaniach, to
tutaj napisali problem do analizy... i nic więcej.
4 lut 23:50
Trivial: Zadzwońmy do Andrzeja Kiełbasy!
4 lut 23:51
bart: no i co sie chwalisz?
4 lut 23:51
bart: no czyli ppomysl

zawsze masz rozw, az tu jedno zadanie bez

czyli moze po prostu na chlopski
rozum nie zacznie spadac?
4 lut 23:53
Tomek: hahah

ale z matmy najbardziej poryte zadania są od Pazdro. właśnie muszę zrobić od niego
jakąś próbna maturkę. Narazie, dzięki za wspieranie mnie w tych trudnych chwilach
4 lut 23:53
bart: ja musze 3 rozszerzenia z fizy zrobic i jedna podstawe

i w SOBOTE jechac do szkoly
posprawdzac wyniki
4 lut 23:55
Tomek: 
musi spadać, nie ma bata dam sobie głowę uciąć że to przyspieszenie jest równe 6/7 g, no to
powodzenia

ja teraz do matmy lecę z radością
4 lut 23:57
Trivial:
bart, trudna jest matura z fizyki?
5 lut 00:03
AC:
Ruch postepowy wiadra
3mg − N = 3ma a −przyspieszenie liniowa wiadra
Ruch obrotowy kołowrotu
| | a | |
r * N = 0,5m r2ε gdzie ε = |
| ⇒ N = 0,5 ma wstawiamy do (1) równania |
| | r | |
3mg − 0,5ma = 3ma /:m
5 lut 00:21
AC:
5 lut 00:22
Tomek: 
no spoko zachowam swoją rękę i głowę. Faktycznie, przecież IE=M

można tak od razu

dzięki, mogę spać spokojnie
5 lut 00:28
bart: Trivial: nie.. z marszu mialem 65%, ale teraz zamierzam powtorzyc wszystko
5 lut 13:14