matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Różniczki Pomocy
bartek :
Mam do rozwiązania 2 różniczki niestety niewiem jak je rozwiązać czy mógłby ktoś mnie naprowadzić bądź rozwiązać krok po kroku ? będę bardzo wdzięczny. Pilne ; /
y
y ' = 2
x
y
2
y ' − 2
=
x
x
4 lut 22:01
Basia:
ad.1
dy
2y
=
/*dx; :y
dx
x
dy
2dx
=
y
x
dy
dx
∫
= 2∫
y
x
ln|y| = 2ln|x|+C y = e
2ln|x|+C
= e
C
*e
2ln|x|
= C
1
*e
2ln|x|
ad.2
dy
2
2y
=
+
dx
x
x
dy
2+2y
=
dx
x
dy
dx
=
2+2y
x
dy
dx
=
2(1+y)
x
spróbuj dokończyć
4 lut 22:12
bartek :
Wielkie dzieki
o to mi chodziło bedzie mi łatwiej je zrozumieć
4 lut 22:15