matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
usuń niewymierność
maciek:
3
2
Usuń niewymierność z mianownika liczby a)
b)
2
√
4
+2
3
√
25
+
3
√
15
+
3
√
9
4 lut 21:31
Eta:
ze wzoru 1/ a
3
+b
3
= (a+b)(a
2
−ab+b
2
) (
3
√
4
+2)(
3
√
16
−2
3
√
4
+4)= (
3
√
4
)
3
+2
3
)=4+ 8= 12 rozszerz licznik i mianownik o (
3
√
16
−2
3
√
4
+4) 2/ spróbuj sam podobnie odgadnij "krótki" nawias .......
4 lut 21:42
Eta:
w 2/ a
3
−b
3
= ( a−b)(a
2
+ab+b
2
)
4 lut 21:43