8 kulek, 3 pudelka, zadne puste
smmileey: Adam ma osiem różnokolorowych piłeczek. Oblicz na ile sposobów może je umieścić w trzech
pudełkach, zakładając, że żadne nie jest puste.
Wszystkich możliwości jest 38. Trzeba więc odjąć te sytuacje, gdy choć jedno jest puste.
Jeśli dokładnie jedno jest puste, to jest 3 * 28 możliwości rozłożenia piłeczek na dwóch
pozostałych , jeśli dokładnie dwa są puste to są tylko 3 możliwości. Nie może być sytuacji,
żeby wszystkie były puste. Wyszło mi więc, że ostateczna odpowiedź to:
38− ( 3* 2 8 + 3 ), podczas gdy w odpowiedzi jest 38 − 3!.
Błąd w moim rozumowaniu, czy w rozwiązaniu?
Jeśli w tym pierwszym przypadku, proszę o wytłumaczenie.
4 lut 21:25
Basia:
błąd w Twoim rozumowaniu
w zapisie 3*2
8 (dokładnie w 2
8) są też sytuacje, że drugie pudełko jest puste
czyli to jest tak
dokładnie jedno puste − 3 sposoby
rozmieszczam w 2 pozostałych, tak żeby żadne nie było puste
| | | | | | | | | | | |
+ | + | +....+ | = (1+1)8 − | − | = 28−2 |
| | | | | | |
stąd
n = 3
8 − 3(2
8−2)−3 = 3
8 − 3*2
8+6−3 = 3
8−3*2
8+3
ale skąd 3
8−3! w żaden sposób nie pojmuję
5 lut 00:43