matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyznacz liczby całkowite
Aniaaa:
2n+7
wyznacz wszystkie liczby całkowite n, że liczba
jest całkowita.
n−1
4 lut 21:25
Jack:
2(n−1)+9
9
=2+
n−1
n−1
Teraz przemyśl sprawę...
4 lut 21:35
Bogdan:
2n + 7
9
=
+ 2
n − 1
n − 1
9
Dla jakich liczb całkowitych n iloraz
jest całkowity?
n − 1
Jakie są dzielniki liczby 9? Szukane liczby spełniają zależność: (dzielnik liczby 9) = n − 1 Z tej zależności obliczamy n.
4 lut 21:37