procenty
karol123: w dwoch pudelkach sa czekolady. Jeśli 35% z pierwszego przelozymy do drugiego, to w drugim
pudelku bedzie o 20 czekoladek wiecej niz w pierwszym. jesli natomiast z drugiego przelozymy
do pierwszego 56 czekoladek, to w pierwszym bedzie ich 4 razy wiecej niz w drugim. ile
czekoladek bylo w kazdym pudelku na poczatku?
4 lut 21:02
Mila: x−czekolady w pierwszym
y czekolady w drugim
35%=0,35
zabieramy 0,35x czyli zostaje 0.65x a w drugim przybędzie 0,35x
0,35x+y w drugim i tu jest 20 wiecej niż w pierwszym ,żeby było równo treba do
pierwszego dołożyć 20
0,65x+20=0,35x+y
y−56 tyle zostało w drugim ale jest 4 razy mniej niż w pierwszym,żeby było równo trzeba
pomnożyć przez 4
x+56 w pierwszym
4(y−56)=x+56
masz układ równan x=1000
4 lut 22:45