Andrzej Kiełbasa Funkcja liniowa
Jeruzalem: 161. Naszkicuj wykres funkcji f(x) =
√4−4x+x2 −2
√x2+2x+1. Korzystając z wykresu funkcji f
określ liczbę rozwiązań równania f(x)=−2x+b w zależności od parametru b.
P.S gdyby było f(x) = b to pewnie bym zrobił ze współczynnikiem jest gorzej
4 lut 20:32
think: f(x) = √(x − 2)2 − 2*√(x + 1)2 = .... ?
4 lut 20:52
think: a b to tylko przesunięcie wykresu −2x w górę albo w dół i w zależności od tego przesunięcia,
musisz sprawdzić w ilu punkach ten wykres przecina funkcję f(x)
4 lut 20:53
Basia:
f(x) = √(x−2)2−2√(x+1)2 = |x−2|−2|x+1|
1.
x< −1
|x−2| = −(x−2) = −x+2
|x+1|= −(x+1) = −x−1
f(x) = −x+2−x−1 = −2x+1
−2x+1=−2x+b ⇔ b=1
2.
x∊<−1,2)
|x−2|=−(x−2) = −x+2
|x+1|=x+1
f(x) = −x+2+x+1=3
3=−2x+b ⇔ 3−b= −2x ⇔ b−3 = 2x
x∊<−1,2)
−1≤x<2
−2≤2x<4
czyli
−2≤b−3<4
1≤b<7
3.
x∊<2,+∞)
|x−2|=x−2
|x+1| = x+1
f(x)=x−2+x+1=2x+1
2x+1 = −2x+b ⇔ 4x=b−1
x≥2
4x≥8
b−1≥8
b≥9
ostatecznie:
dla b=1 masz nieskończenie wiele rozwiązań
dla b∊(1,7)∪<9,+∞) masz jedno rozwiązanie
dla b∊(−∞,1)∪<7,9) nie ma rozwiązania
4 lut 20:56
Eta:
Coś mi tu nie pasuje
4 lut 21:11
Eta:
Basiu 
f(x) = | x−2| −
2 |x+1|
tak zapisałaś funkcję, a wyznaczając ją w przedziałach
nie uwzględniałaś
−2
4 lut 21:16
Jeruzalem: kurna i wszystko na nowo
4 lut 21:22
Jeruzalem: wykres wiem jak narysować ogólnie mam wyobrażenie że dla pewnych b nie będzie rozwiązzania dla
innych 2 i 3 ale nie wiem jak to obnliczyć co za b podstawić
4 lut 21:23
Eta:
Przesuwaj wykres y= −2x
o b jednostek w górę ( zobaczysz ilość rozwiązań z wykresu
i o b jednostek w dół ...... podobnie
4 lut 21:28
Basia:
rzeczywiście, zjadłam 2 ale to bardzo łatwo poprawić
4 lut 21:31
Jeruzalem: właśnie ja nie chce strzelać tym sposobem udało mi się znalesć tylko jedno rozwiązanie

Basia
porównywała ze sobą funkcje i jej wychodziło. Dobra posiedze pzy tym jeszcze może wpadne na
coś
4 lut 21:32
Jeruzalem:

Wykres mi taki wyszedł jak bym poprowadził prostą w ten sposób to jedno rozwiązanie no i nawet
łątwo to wyznaczyć ale jak 2 rozwiązania ? Nie wiem jak znaleść współrzędne tej zielonej
4 lut 21:40
Basia:
f(x) = √(x−2)2−2√(x+1)2 = |x−2|−2|x+1|
1.
x< −1
|x−2| = −(x−2) = −x+2
|x+1|= −(x+1) = −x−1
f(x) = −x+2−2(−x−1) = −x+2+2x+2 = x+4
x+4=−2x+b
3x=b−4
x<−1
3x<−3
b−4<−3
b<1
2. x∊<−1,2)
|x−2|=−(x−2) = −x+2
|x+1|=x+1
f(x) = −x+2−2(x+1)=−x+2−2x−2 = −3x
−3x=−2x+b
−x = b
−1≤x<2
1≥ −x > −2
−2<b≤1
3. x∊<2,+∞)
|x−2|=x−2
|x+1| = x+1
f(x)=x−2−2(x+1)=x−2−2x−2 = −x−4
−x−4 = −2x+b
x = b+4
x≥2
b+4≥2
b≥−2
ostatecznie:
dla b∊(−∞,−2) y= −2x+b przecina tylko pierwszy fragment wykresu czyli 1 rozwiązanie
dla b= −2 przecina pierwszy i trzeci czyli 2 rozwiązania
dla b∊(−2,1) przecina i pierwszy, i drugi, i trzeci fragment wykresu czyli 3 rozwiązania
dla b=1 drugi i trzeci czyli 2 rozwiązania
dla b∊(1,+∞) tylko trzeci czyli 1 rozwiązanie
teraz już chyba nie ma błędu
4 lut 22:02