obliczyć ekstremę i podział monotoniczności
komik: jak obliczyć ekstremę i podział monotoniczności funkcji:
f(x)=2x−ln(2x+3)
doszłam do tego momentu: f’(x)=0
f’'(x)= [ 2x− ln (2x+3) ] ’=2 − 1/ 2x+3
2 − 1/2x+3=0
Nie wiem jak dalej obliczyć. .
4 lut 20:24
Basia:
nie wiem jak obliczyć ekstremę; spytaj może politologów
mogę natomiast pomóc znaleźć ekstrema (ekstremum)
4 lut 20:36
4 lut 20:40
Basia:
źle policzona pierwsza pochodna
2x+3 >0
x > −
32
D = (−
32, +
∞)
| | 1 | | 2 | | 4x+6−2 | | 4x+4 | | 4(x+1) | |
f'(x) = 2 − |
| *2 = 2 − |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2x+3 | | 2x+3 | | 2x+3 | | 2x+3 | | 2x+3 | |
f'(x)=0 ⇔ x+1=0 ⇔ x= −1
f'(x) < 0 ⇔ x∊(−
32, −1)
stąd:
x∊(−
32, −1) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f.maleje
x∊(−1,+
∞) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f.rośnie
dla x= −1 osiąga minimum = −2−ln(1) = −2−0 = −2
f"(x) nie jest do niczego potrzebna, chyba, że masz też zbadać wypukłość o wklęsłość
4 lut 21:04