Granice Ciągów do ^n
Michał P.: Witam mam problem z trzema zadaniami dotyczącymi granic ciągów, szukałem podobnych lecz nie
znalazłem. A mianowicie przykłady wyglądają tak:
4 lut 20:07
Michał P.: w drugim przykładzie jest nawias do potęgi "2n"
4 lut 20:12
Basia:
ad.1
| n | | n | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| = |
| → |
| = |
| |
| 2n+1 | | n(2+1n) | | 2+1n | | 2+0 | | 2 | |
stąd
ad.2
| | n+1−1 | | 1 | |
an = ( |
| )2n = [(1− |
| )n]2 = |
| | n+1 | | n+1 | |
| | 1 | | 1 | |
[(1− |
| )n+1*(1− |
| )−1]2 → |
| | n+1 | | n+1 | |
[ e
−1*1
−1]
2 = e
−2
ad.3
spróbuj sam tak jak (1) (wynik: +
∞)
4 lut 20:14