wykres
astral:

tak wygląda wykres funkcji f(x)=x|x+2| trochę nieudolnie narysowany ale załóżmy, że są to
krzywe paraboliczne

.
wykres jest poprawny, wziąłem go z odp z książki i zweryfikowałem na wolframalpha
natomiast kiedy próbuje sam go narysować wychodzi zupełnie coś innego mianowicie:
x|x+2|
przedziały (−
∞;−2) <−2;0) <0;
∞)
dla tych przedziałów funkcje mają się tak:
dla (−
∞;−2)
−x(−x−2) = x
2 +2
dla <−2;0)
−x(x+2)= −x
2−2x
dla <0;
∞)
x(x+2) = x
2+2x
ostatni przedział się zgadza natomiast jak widzicie wykresy z pierwszych dwóch przedziałów nie
pasują do wykresu bo współczynnik 'a' jest dodatni w pierwszym przedziale a na wykresie jest
ujemny. Mógłby ktoś wskazać gdzie robię błąd?