wielomiany
kinia: eta a to zadanie jest dobrze bo jest tak dane są dwa wielomiany P(x)=2x4+7 i
W(x)=2x6+x4-x3
i mam wyznaczyc wielomia
a) W(x)+3P(x)
b) 2W(x)-P(x)
c) W(x)*P(x)
i odp a mam tak 2x6+x4-x3+3(24+7)=2x6+x4-x3+6x4+21=2x7+6x4+21=2x7+1317
odp b jest tak:
2(26+x4-x3)-2x4+7=4x6+2x4-2x3+16+7=4x6+2x4-2x3-9=2x8+2x4-2x3-9=2x9-9
a odp c nie mam bo nie wiem jak i czy te dwa podpunkty sa dobrze zrobine jesli nie to
popraw i powiedz jak ma byc poprawnie zrobine
czekam
3 lut 16:08
kinia: kinia: eta a to zadanie jest dobrze bo jest tak dane są dwa wielomiany P(x)=2x4+7 i
W(x)=2x6+x4-x3
i mam wyznaczyc wielomia
a) W(x)+3P(x)
b) 2W(x)-P(x)
c) W(x)*P(x)
i odp a mam tak 2x6+x4-x3+3(24+7)=2x6+x4-x3+6x4+21=2x7+6x4+21=2x7+1317
odp b jest tak:
2(26+x4-x3)-2x4+7=4x6+2x4-2x3+16+7=4x6+2x4-2x3-9=2x8+2x4-2x3-9=2x9-9
a odp c nie mam bo nie wiem jak i czy te dwa podpunkty sa dobrze zrobine jesli nie to
popraw i powiedz jak ma byc poprawnie zrobine
czekam
dobrze to obliczylam
3 lut 16:22
Eta: Niestety nie jest dobrze!
Skąd Ci sie wzięły te x
7 czy x
9 ( tak nie można


!
a) odp: wszystko pięknie! tylko w ostatecznym kroku poważny
błąd
= 2x
6 +7x
4- x
3 +21 ( dodajesz tylkowyrazy podobne!
potęg sie nie dodaje!
popraw w b) podobnie!
w b) też błąd już na poczatku
odejmowanie zawsze zapisuj w
nawiasie to nie popełnisz błedu!
b) 2x
6 +2x
4 - 2x
3 -( 2x
4 +7) = 2x
6 +2x
4 - 2x
3 - 2x
4 - 7=
= 2x
6 -2x
3 - 7 zapamiętaj ,że tylko redukcja1
poteg zmieniać nie mozna!
w c) masz mnożenie to tam będziesz zmieniac potęgi
bo np; x
3 * x
2 = x
3+2 = x
5 wiesz już
po wymnożeniu już tylko redukcja !
3 lut 16:44
kinia: w odp a bedzie taki wynik jak 2x6+7x4-x3+21
3 lut 16:48
kinia: a w odp b bedzie wynik taki 4x6-2x3+7
3 lut 16:49
kinia: a w odp c bedzie wynik 2x10+x7+7
3 lut 16:51
kinia: zad4
jaki stopień ma wielomian,który jest:
a)sumą dwóch wielomianów,z których jeden jest stopnia szóstego a drugi stopnia trzeciego
b)iloczynem dwóch wielomianów stopnia czwartego
Podaj odpowiednie przyklady takich wielomianów
teraz to mi pomoz prosze
3 lut 16:54