Wyznacz ogległość miedzy prostymi
maturzysta 2011: Wyznacz odległosc miedzy prostymi
k: 3x−4y+2=0
l: 6x−8y−4=0
4 lut 19:11
Basia:
znajdź dowolny punkt P∊k
np. podstaw x=2 i wylicz y
oblicz odległość P(x0,y0) od pr.l
4 lut 19:17
maturzysta 2011: wybieram dowolny pkt P=(2,y)


x∊ do jakich liczb

?
4 lut 19:21
Basia:
x∊R
4 lut 19:29
Zen64:
Możesz zrobić i tak jak ci radzi ta kapciarska suka,rozpanoszona na tym komputerze
Ale prościej;
k;f(x)=mx+b
1
l;g(x)=mx+b
2
| | |f(0)−g(0)| | |
d=?= |
| ,czyli sprowadż najpierw obie proste do postaci
|
| | (1+m2)0,5 | |
kierunkowej
4 lut 22:44