dowody
maturzysta 2011: Wykaż że w trojkacie prostokatnym suma dlugosci obu przyprostokątnych jest rowna sumie dlugosci
srednic okregu wpisanego i opisanego na tym trojkącie.
4 lut 18:55
Basia:
2R = c
| | 4P | | 2ab | |
2r = |
| = |
| |
| | a+b+c | | a+b+c | |
5 lut 00:01
Godzio: Skoro jest to trójkąt prostokątny to można to nieco uprościć znając wzór na promień okręgu
wpisanego
2R + 2r = c + a + b − c = a + b
5 lut 00:03
Bogdan:
Można również skorzystać z zależności: 2r = a + b − c, 2R = c
2r + 2R = a + b − c + c = a + b
5 lut 00:15