liczby zespolone
Maluśka;):(: Witam!
Jak sięzabrać do takich zadań bo nie mam pojęcia mam ogarniete liczby zespolone tylko tego nie
potrafie robić z tego wszystkiego!
4 lut 18:51
kachamacha: może po prostu sprowadź do wspólnego mianownika, dodaj
4 lut 19:01
kachamacha: | (x−iy)(1−i)+(x+iy)(1+i) | |
| =3 |
| 1+1 | |
4 lut 19:03
4 lut 19:04
kachamacha: mnożymy obustronnie przez 3 i porządkujemy licznik
2x−2y=6
x−y=3
4 lut 19:05
Maluśka;):(: jak to do wspolnego mianownika sprowadzilas?
4 lut 19:06
Maluśka;):(: a już wiem o boże:( co ja dzis zrobiłam na egzaminie co za błąd ale ja jestem głupia
4 lut 19:07
kachamacha: mianownikiem jest (1+i)(1−i) co daje 1+1
więc pierwszy ułamek rozszerzyłam o 1−i a drugi o1+i
4 lut 19:07
Maluśka;):(: ale z tego wyszedł układ 1 rownania na to wychodzi tak? wiec x i y nie da rady wyznaczyc?
4 lut 19:13