Oblicz
Baleo: a)
3/7 - (2,5 * 7/25 - 0,2) = ?
b)
0,12 * 3/4 - (3/5 - 2,1 * 5/7)
c)
(-1/9 + jedna cała i 1/6) : (1/6 - jedna cała i 1/3)
3 lut 16:03
w99: a) 3/7-(5/2*7/25-2/10) teraz sie sroci 25 i 5
3/7-(7/10-2/10)=3/7-5/10=30/70-35/70=-5/70
3 lut 16:11
w99: b) jest dobrze przepisany;> jesli tak to:
12/100*3/4 - (6/2-21/10*5/7) po skroceniu
9/100-(6/2-3/2)=9/100-3/2=9/100-150/100=-141/100=-1 i 41/100
3 lut 16:15
w99: c)(-6/54+63/54):(1/6-8/6) to po sprowadzeniu do wspolnego mianownika
57/54: -7/6 teraz odwracamy i mnozymy
57/54*-6/7=-57/63
jesli pom,yslilam sie gdzies to przepraszam
3 lut 16:19