funkcje
Maturzysta: Zbior (−∞,−1)u (2,∞) to zbior wszystkich argumentow dla ktorych funkcja f(x)=4−2x3x+d
przyjmuje wartosci ujemne.
wyznacz wspolczynnik d
dla jakich argumentow funkcja f przyjmuje wartosci niewieksze od −4?
4 lut 18:06
Godzio:
| 4 − 2x | | d | |
| < 0 ⇔ (4 − 2x)(3x + d) < 0 ⇒ x1 = 2, x2 = − |
| ⇒ |
| 3x + d | | 3 | |
| | d | |
x2 = −1 ⇒ − |
| = −1 ⇒ d = 3 |
| | 3 | |
4 lut 18:11
Maturzysta: dzieki przeliczylem jeszcze raz i zakumałem
4 lut 18:17
Maturzysta: dla jakich argumentow funkcja f przyjmuje wartosci nie wieksze od −4?
4 lut 18:22
Godzio:
| 4 − 2x | |
| ≤ −4 −− rozwiąż to |
| 3x + 3 | |
4 lut 18:26
Eta:
f(x) ≤ − 4
rozwiąż nierówność
4 lut 18:27
Eta:
4 lut 18:29
maturzysta 2011: aha przy nierownosciach moge mnozyc przez mianownik

4 lut 18:29
maturzysta 2011: przeszedlem na mozilla sprowadzilem do wspolnego mianownika
4 lut 18:39
Godzio:
tylko i wyłącznie przed kwadrat mianownika, albo sprowadzić do wspólnego mianownika i z ilorazu
zmienić na iloczyn jeśli po drugiej stronie nierówności jest 0
4 lut 18:43
maturzysta 2011: Rozumiem
4 lut 18:45