ile wynosi ta granica ciągu...
bh: 1/√4n2 +7n −2n mi wychodzi cały czas 1 ale w książce w rozwiazaniach jest podane że powinno
wyjść 4/7
4 lut 17:56
bh: potrafi ktoś obliczyc tę granice ciągu

?
4 lut 18:06
Godzio:
| 1 | | √4n2 + 7n + 2n | | √4n2 + 7n + 2n | |
| = |
| = |
| |
| √4n2 + 7n − 2n | | 4n2 + 7n − 4n2 | | 7n | |
| | √4 + 7/n + 2 | | √4 + 2 | | 4 | |
limn→∞ |
| → |
| = |
| |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
4 lut 18:10
Eta:
Pewnie,że potrafi
| | √4n2+7n+2n | |
an= |
| =
|
| | ( √4n2+7n−2n)(√4n2+7n +2n) | |
| | n(√4+7n+2) | | n(√4+7n+2) | |
= |
| = |
| =
|
| | 4n2+7n −4n2 | | 7n | |
4 lut 18:17
bh: aha tutaj mnożę przez sprzężenie

dzieki
4 lut 18:59
palulina: Ile wynosi ta granica ciągu:
| (n+1)4 − (n−1)4 | |
| |
| (n+1)4+(n−1)4 | |
28 maj 18:42
Ajtek:
To jest totalny strzał, stawiam na 0.
28 maj 18:47
Mila:
Wystarczy zauważyć, że w liczniku zredukują się wyrazy n
4 a w mianowniku nie.
granica 0.
29 maj 16:06