nierownosc
marta: | | n+15 | |
rozwiaz nierownosc |
| >3 |
| | n | |
4 lut 17:37
marta: n > 7,5
4 lut 17:38
Kejt: n(n+5)>3n
2
dokończ..
4 lut 17:39
bart: podstaw sobie, a nie sie glupio pytasz.. raczej ze nie pasuje Twoja odpowiedz..
przenies wszystko na jedna strone i do wspolnego mianownika..
4 lut 17:42
marta: delta =225 x1=0 x2=15
4 lut 17:42
Kejt: po co liczysz deltę..?
4 lut 17:44
marta: jezeli nie masz ochoty BART to nie odpisuj−przeciez nie musisz. Po to tu jestem aby sie
dowiedziec jak to zrobic
4 lut 17:44
marta: tak dla zasady
4 lut 17:45
marta: | | n+15 | | 3 | |
myslalam ze trzeba to zrobic tak: |
| > |
| no i na krzyz wtedy n na lewo i tak |
| | n | | 1 | |
wyszedl mi moj wynik,ale widocznie zle do tego podeszlam
4 lut 17:46
Kejt: nie możesz mnożyć przez 'n' ponieważ nie wiesz czy jest ono dodatnie czy ujemne..
4 lut 17:51
;): n+15>3n
15>3n−n
15>2n
7,5>n
chyba tak to trzeba
4 lut 17:53
marta: ale moge pomnozyc przez n? czyli byloby n+15>3n
n−3n>−15
−2n>−15
n<7,5 moim zdaniem
4 lut 17:56
marta: no ok zrobie tak
4 lut 17:57
marta: dzieki
4 lut 17:57
Kejt: nie można..musisz pomnożyć przez n2..
4 lut 17:57
bart:
(−2n+15)n=0
n=0 u n=7,5
n∊(0 , 7,5)
co to znaczy sprowadzic do wspolnego mianownika, nie?
4 lut 17:59
marta: tylko dlaczego? N ma byc + wiec byloby
4 lut 17:59
bart: jezeli pomnozysz przez n
2 tracisz lub zyskujesz taki GRATIS

rozwiazania..
w tym przypadku wszystkoe liczby ujemne i 0

wiec trzeba uwazac
4 lut 18:00
marta: aha,no dobrze. Nie lubie takich zadan,ale cóż....
4 lut 18:02
Godzio:
Jeśli n ∊ N
+ to można rozwiązać to tak :
n + 15 − 3n > 0
15 > 2n
| | 15 | |
n < |
| = 7,5 ⇒ n ∊ {1,2,3,4,5,6,7} |
| | 2 | |
4 lut 18:03
marta: no wlasnie o to mi chodzilo
4 lut 18:07
Kejt: tylko dlaczego nie podałaś tego na początku zadania..
4 lut 18:11