Bogdan:
y = (sinx)tgx
limx→(π/2)− y =
limx→(π/2)− (sinx)tgx
Występuje tu wyrażenie nieoznaczone typu 1
∞
Przechodzimy do takiej postaci funkcji, aby można było zastosować przy wyznaczaniu
zadanej granicy regułę de l'Hospitala.
y = (sinx)
tgx ⇒ lny = tgx * ln(sinx) ⇒
y = etgx * ln(sinx)
limx→(π/2)− y =
limx→(π/2)− etgx * ln(sinx)
Wyznaczamy granicę
limx→(π/2)− tgx * ln(sinx) =
| | 0 | |
To jest wyrażenie nieoznaczone typu |
| , stosujemy więc teraz regułę de l'Hospitala. |
| | 0 | |
=
limx→(π/2)− (
−sinx*cosx) =
0
Wracamy do granicy
limx→(π/2)− etgx * ln(sinx) =
e0 =
1
Ostatecznie otrzymujemy:
limx→(π/2)− (sinx)tgx =
1